середу, 24 вересня 2014 р.

Необходимо и достатъчно

От местоположение, разпределение и насищане на кухня, обзавеждане и оборудване, зависи как ще протече живота си в апартамента или къщата. Макар че има и изключения...

Това се случва, че са малки, но много уютни и кухня стават на място атракция членовете на домакинството и гости. А се случва, че огромни, прекалено меки скъпа техника "храмове храна" не са активни, празни - защото собствениците им имат навика да закусват, обядват в ресторанта...



От кухнята, както и от храната, не си струва да правиш култ - функционалността на помещенията трябва да бъде в хармония с дизайнерски решение и отговаря на вашите истински нужди. Защо истински? Защото при планирането на кухни ние често впадаем в крайности, опитвайки се насити я буквално на всичко, което предлага цивилизация, - от вградения котел към сложно извити бар багажник. За техника, ние ще говорим следващия път, а сега да се спрем на планирането.

В основата на всичко - работна повърхност. Ако на нея няма да липсват места за приготвяне на храна и настаняване на домакински уреди, като кухнята нищо няма да го спаси. Затова първо реши с размери на работната зона, об'обединява мивка, готвенето повърхност и място за готвене. Всеки от трите модула трябва да бъде не по-малко от 60 (а в идеалния случай - 90 и повече) см в ширина, което отговаря на размери на стандартна кухненска секция. Размер на перални и печки могат да варират в зависимост от конфигурацията им, а широчина на мястото за готвене е винаги отражение на вашите кулинарни цели и амбиции. Колкото повече и по-често да готвя, толкова повече място трябва да се оттегли под това добро дело. Работната повърхност е по-добре да се концентрира не на едно място, а се раздели на няколко зони, една от които трябва непременно да се заселят между мивка и плот повърхност. А хладилник и готварска печка ще се настанят "в пешеходна дистанция" от мястото на готвене. И никакви компромиси!



Продумывая оформление на кухня, следвайте логиката на бъдещи движения на това пространство. Трябва да има възможност, като стъпка-друга, лесно и непринудено да контролират всички процеси на готвене (на печката и във фурната), за да се получи продукти от хладилника, а също и да заложите на готови ястия за свободна повърхност. Ако същото, за да и друго трябва да се преодолеят по един-два метра в една или друга посока (че е лесно да се разбере, извади собствения по отношение на вашите кулинарни маршрути"), това означава, че кухнята е планирано зле.

От гледна точка на ергономичност, особено неуспешни кухня, изтеглени по дължина. Те изглеждат страхотно в интериора'кариера списания, но съвсем негодни за живота. Ходи напред-назад по протежение на кухненския фронт - досаден и мрачен урок. Къде по-удобно да се работи, почти не се движат от място на място. Това е възможно в Ки П-образни кухни. И става дума не само за кухняхнішах - добре, когато един от кухненски фронтове се намира по протежение на стената с прозореца! Ставам тесто или измиване на зеленчуци, гледа през прозореца, много по-приятно, отколкото с изглед към празна стена. Ъгъл на плота може с успех да се използват и при по-голяма ъглова мивка и под баланса на едрогабаритни уреди (микровълнова фурна, кафе, сокове), и дори и при готвенето на повърхността. Въпреки това, последното - аматьор, тъй като достъп до далечни конфорок може да се окаже трудно.



Хладилник - доста спорна украса интер'интериор, така че е по-мъдро го вградите мебели в избрания от вас стил. Място за това е необходимо да се избере най-слабо забележими, но такова, където да се ползват хладилник е било удобно. Пам'не забравяйте, че, като дрешник с вграден хладилник в ъгъла на кухнята, на страничната стена, трябва да се оставят между него и стената на не по-малко от 10 см състав (клирънсът може да бъде затворен декоративен панел) - в противен случай вие няма да можете да отворите вратата.

Освен Ки, П-образни кухни са удобни (и много стилни! ) Линейни кухня с островомдублером основен кухненско отпред. В такъв случай ще можете удобно да се настанят между две работни повърхности, на една от които ще бъде с готварска печка, а от друга - мивка. Достатъчно широк (от 90 см) на остров може да служи като маса за закуска, и барна (тогава го правят условията двукомпонентни ниво с нижележащей повърхност от страна на кухнята). Барную багажник в чиста форма аз вярвам безполезно разделител на пространството (посъветвайте се на познати - ползват ли те своите барными рафтове... ), но за островни кухни правя изключение. В този случай наличието на отделно стоящи дизайн в зоната на кухня-трапезария оправдано нейната функционалност. Да се готви в такива кухнята също е по-приятно - особено ако гостите ви или домашни са на масата от другата страна на острова, и ще можете да комуникирате чрез практикуване на всеки свой въпрос. Ясно е, че вариант на острова ястия е подходящ само за щастливите собственици на значителни (от 60 квадрата) на откритите пространства. Остров, затворен със стени или прегради, просто няма да изглежда.



Кухня по-традиционната конфигурация може да бъде и на открито, и на изолирани. В отделна кухня можете напълно да се отдадете на процеса на готвене, лепя кнедли или лечение на m'месо, без риска да влезе в конфликт с изискан дизайн на помещението. Ореп space ви дава възможност да редувате приемането на храна, общуване, почивка и дори секс в произволен ред, не, преминавайки от едно помещение в друго. Кухнята винаги трябва да изглежда спретнато и красиво, и се налага с поддържането му в девствената чистота, разбира се, повече. Но тази "прозрачност" дисциплиниран и обучават по поръчка. Що се отнася до прословутия проблем миризми, съвременните абсорбатори напълно способни да се справят с аромати, придружени с кулинарния процес. Вярно е, че работата се уреди, неизбежно е придружен от шум, така че трябва за домашно кино в близост до кухнята - не е най-блестящата идея.

Аз предпочитам да споделят пространството всъщност, на кухня и всекидневна-маса за хранене, което е и удобно, и е оправдано от логиката на дизайна на почти всяко интер'джер. В този случай, маса за хранене се превръща в притегателен център, тъй като когато на масата в кухнята. Едно условие: маса трябва да бъде красив и е оценен на достатъчно количество души - в моя опит, не по-малко 6-8. Важно е, че той не дублировался прибрани в ъгъла масичка за закуска.



Дори ако кухнята ви е много просторна, вместо да заложи на две маси (малка трапезария и "велик"), въведете системи за съхранение (не е много! ) Чрез допълнителни кухненски модули, красив шкафа или на бюфет. А на открито пространство, ако площта позволява кухня-трапезария, откажете се от върха на кухненския фронт! Той е в състояние да елиминираме всички усилия за постигане на хармония между плочки благороден фурнир или покрита с блестящи лакове на кухненските мебели и обзавеждане за хол. На горния фронт, всички тези шкафчета и чекмеджета, направо пак крещи в пълен глас: тук вече не е всекидневна, тук - кухня! А къде го слагам качулки или за сушене на чинии? В края на краищата, не ги спрячешь, ще кажете. В следващата публикация ще ви разкажа как можете да направите това, не губейки функционалността и значително спечели в естетиката.

Михаил Шилов

Снимка на www. kamdesign. co. uk

Източник: Списание "Дели'"

Източник: www. еremont. bg

Немає коментарів:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика