Вероятно много от днешните собственици искрено да разделят нежелание професор Преображенския вечерям не в трапезарията, а, да речем, в кабинета. Не е тайна, Че трапезария на дълги години е изчезнало: му функции са разделени между себе си кухня и хол. В наши дни на вътрешното пространство на дома, а още по-селска къща, отново предполага наличието на столова, зали.
Наистина, одобрение енергични домоуправа от безсмъртната произведения на М. Булгаков за това, че трапезария - това е лукс за повечето от нас остава актуален и до ден днешен. В този смисъл, другарю Швондер се оказа точно-още е мечтател. Въпреки това, с появата на икономически предпоставки и връщането на мода на буржуазный начин на живот концепцията на трапезарията като място за семейна и приятелска прием отново е намерил право на съществуване. И ако на квадратен метър на жилища позволява, защо да не си подарите и близки радостта от общуване в семейството'та, на голямата маса, сервированным красива посуда.
На първо място това се отнася до загородным домовете си. И ако, например, кабинет и камина, зимна градина и басейн отдавна са престанали да бъдат екзотично съвременните домове, са загубили вкус "ексцесии" и са се превърнали почти в обов'задължително условие за комфортен престой извън града, трапезария още запазва своя обособен статут. Ще се съгласите, ако в частна къща има трапезария, това е показател за определен жизнен начин на живот и свидетелство за висок социален статус на собствениците. Но още някакви си сто години назад, в обсъждането на Русия, в повечето домове хранене не просто да присъства, а е един от основните помещения. И причината за това е, изобщо не си свободен страст към безкрайна лакомия. По-скоро си роля в това играе особености на националния манталитет, важни черти на която са били и остават гостоприемство, гостоприемството и любовта към застольным разговори. Така че трапезария традиционно се установяват в една от най-големите стаи в къщата. Под нея отводили, като правило, светла стая, с няколко прозорци, както и продумывали допълнителни източници на осветление - за процеса на усвояване на храната след това третирани с уважение. Не е чудно, че трапезария, където са приятелски дискусии и обсъждане на актуални проблеми, играл в руската култура е много важна роля.
По-късно превратности на националната история е изтрито от нашето съзнание представа за трапезария. И място за събиране на членовете на домакинството и приятелите дълго стана именно кухнята - уютна затворено помещение, в което всичко е под ръка. Но с течение на времето, твърдейки, не е съвсем прилично да показва на гостите мистерията на живота кухня, ние плавно перекочевали в хола. Тя и до ден днешен служи за събирания с приятели. Обаче съвременна планировка, особено селска къща, напълно ви позволява да се разделят и още едно помещение, в което удобно само да се организира гала вечери. По този начин, в нашите домове, отново идва добър старомоден и не са окончателно забравени трапезария.
Организацията на пространствотоПо редица об'изключения причини за хранене в нашите домове често е част от хола зали или на кухненски помещения. Наличието на трапезарията в къщата - цифра, определен жизнен начин на живот и свидетелство за висок социален статус на собствениците.
В този случай трябва да се разделят тези различни по функции зона. - Удобно да ги разделят леки мобилни прегради, стеклоблоками, рафтове, извити проемами, изпъкнали конструкции, колони и т.н. - в зависимост от стила на интер'джер. Не трябва да се пренебрегва и тези техники зониране на пространството, като разликата в нивата на пода и тавана, прилагането на различни декоративни материали, а също и няколко вида осветление. За да засили ефекта на изолация може да използвате и няколко самостоятелни начини за декориране на прозорци в рамките на едно помещение.
Въпреки това, днес рядко може да се срещне такъв вариант, когато в къщата са разположени две заведения за хранене на място: в кухнята - за ежедневна храна, а в хола - за си официална вечеря, които са тематично обособени един от друг единствено с помощта на мебелни композиции. Например, в хола: комплект м'мебел с масичка за кафе и отделна група - маса слушалки. В този случай може да се ограничи само някои от традиционните техники за зониране, а именно отделочными материали за подови настилки и стени.
Ясно е, че в кухнята-удобно ще керамични плочки, но за трапезария зона тя може да изглежда малко студена. Въпреки това, за вкус не се спори. Ако става въпрос за'обединяване на кухня, трапезария и хол, най-добрата ъглова разпределение на работната зона. Използвайки го, можете без особени проблеми да се разделят на територията на почивка от труда, да речем, с помощта на бар багажник. За това е достатъчно проста тела ще помогне да скриете от любопитни очи, например, мивка или готвенето на повърхността.
Освен обичайната L-образни устройства на работната част на кухнята, напоследък огромна популярност се радва и на островните вариант на организация на пространството. Въпреки това, за да се об'демонтиране на кухненски остров и една супена част, е необходима много по-голяма площ.
Специален случай, когато в дома е предвидено отделно помещение за обедната зала. Като цяло този вариант е приемлив за просторни градски къщи, собствениците на които се организират своя бит на принципа на руската аристократична имение. Подобен подход носи много предимства: интер'джери отделна трапезария е стилово завършен самостоятелен ансамбъл. С мебели най-често се намира в центъра и симетрично. Трябва да се помисли, че размерите на хранене трябва да позволи на голяма компания е удобно да се настанят на масата. При планирането на дома трябва да се вземе под внимание, че, от една страна, хранене трябва да бъде в близост до кухнята (така е по-удобно слагам масата, направи на храна, почистване на чинии), а от друга - се намира в стая, в близост до хола, където гостите, пообедав, могат да се движат плавно перекочевать и продължи да приятелско общуване.
Действащи лица и изпълнителиКогато трапезария освети, нейният акцент среда традиционно става голяма маса за хранене. Именно той задава стил на пространството. Всичко останало - пързалки, етажерки, обслужването на маси и т.н. - допълва интер'еп, създавайки атмосфера.
И така, лидерът на "трапезария, група" - негово величество масата и неговото най-близко обкръжение, тогава има столове. За да прекарва време на масата с най-голям комфорт, трябва да се избират мебели с оглед на някои правила. Така например, известно е, че в идеалния случай височината на масата трябва да бъде 72 виж Площ плотове трябва да бъде достатъчна, за да спътници не задевали един друг с лакти. Оптимално се счита, когато на всеки седнал представлява пространство плот с ширина 60 см и дълбочина 40 виж Що се отнася до формата на масата, то тя може да бъде всякакъв в зависимост от стила на помещението и обзавеждането. Въпреки това, според психолозите, най-благоприятни кръгли маси. Наистина, кръгла или овална маса - това е традиционното решение за просторната трапезария. Ако помещението е достатъчно голямо, е по-мъдро да се постави на правоъгълна маса: по-лесно да впише в повечето планови решения.
Ако столове, изпълнени в същия стил, че и маса, пред нас мебелен плот, след което има вариант, който, изглежда, най-хармонично се вписва в решение интер'интериор. Обаче съвременните тенденции е доста позволяват използването на смели комбинации, вместо класическия комплект. Така, столове могат да се различават по форма, цвят и текстура, не само от масата, но и един от друг. По този въпрос най - важното-да не се прекалява: еклектика трябва да бъде умерено, за да интер'рп не е крещящо.
Освен хранене на групи, голямо значение имат различни бюфети, скринове, етажерки, шкафове и т.н Олицетворение на консерватизъм и вид на атрибут незыблемости семейни традиции служи на бюфет. В него традиционно се съхраняват супени предмети - храна, чинии, супницы, салата и други, с помощта на които се сервира масата за специални случаи. По-леки като тегло, така и за тежестта притеснения герои - чаши за вино, чаши за вино, чаши и т.н., - поставени в остъклени посудные пързалки и шкафове, придават на интер'джери допълнителен ефект и подчертават "професионална принадлежност" помещения.
Освен това са изключително важни елементи за обзавеждане на трапезария са най-различни обслужването на маси, които не само декоративни, но и изключително функционални. Малки и мобилни, те улесняват процеса на подаване на ястия на масата и почистване на съдове. Красотата на маси маси се състои още и в това, че всеки от тях ще се окаже между другото не само за хранене, но и в кухнята и в хола.
Стилови метаморфозиВероятно повечето от нас понятие "трапезария зала" е синоним на класически посока. Това е естествено, защото трапезария се връща към нас от епохата на дворци и елфи, и следователно, първото нещо, което идва на ум, е, барок, класицизъм и сецесион.
В нашите домове хранене често и по-рано е част от хола. Наистина, в трапезарията добре ще изглеждат старинни бюфети и скринове, дървета'ян резба в съчетание с тежко стъкло, а също и цветни стъкла. Издълбани шампанско на фона на бели покривки, чинии с елементи на злато, антично мельхиор и сребро - спектакъл на изключително тържествена и забележително. Въпреки това, тази луксозна обстановка доволни далеч не всички. Модерен интер'джери разширява своите възможности и натрупва много нови стилове и тенденции. И мебели играе в този случай е едва ли не главната роля.
Що се отнася до аксесоари, антики, отново е на мода. Освен това, той изобщо не се нуждае от класически в рамки, а се чувства съвсем свободно и в модерна обстановка. Така, например, предмети от порцелан, бронз или камък, перфектно ще се побере в минимализъм и дори хай-тек, със сигурност ще стане ярки акценти. Така също и такива аксесоари като осветителни тела, вази, картини, покривки, щори, всички видове декоративни предмети за сервиране на масата и т.н.
Ако се придържаме към традицията, а не трябва да забравяме и за живи цветове, както в пода саксии, така и във формата на малки цветя, директно украсяване на масата по време на вечеря. Например, папрати и палми ще подходящо допълнение към обстановка в стил ар нуво. Рози са добри за классицистического интер'интериор; те са в хармония с кобалт и хрусталем. В минималистической естетика, напротив, трябва да използвате ярки големи цветове, които ще привлекат вниманието.
Впрочем, това е малко неща, без които, ще се съгласите, може и да мине. Защото атмосферата на дома създава не само и не толкова като работа на дизайнера, колко мекота и гостоприемството на домакините. Така че на първо място впечатление за хранене формират вкусно приготвена храна и добро настроение, необходимо за правилното му усвояване.
Светлана Росо
Източник: www. еremont. bg
Немає коментарів:
Дописати коментар