четвер, 31 липня 2014 р.

Ергономия в дизайна на интер'джери

В основата на ергономията като наука има достатъчно много други дисциплини: от анатомията на човека към неговата психология. Всички те са насочени към това, че в процеса на комуникация с обекти, човек продължава да бъде в добро здраве'аз, да се увеличава ефективността на труда и просто, че той през деня е на добро настроение.

Не мисля, че ергономичността в интериорния ограничава само с изучаването на мебели: това не е така. Модерна ергономия проучване на всички компоненти на зоната на работа и на почивка на човек: от ъгъла на падане на светлината към температурному режим на помещенията. Това, разбира се, голяма роля изпада изготви текстурирани и цветово сочетаниям. Като цяло - малките неща тук не се случват.

Ергономия на зони за отдих

При проектирането на мебели за отдих, важно е да се започне от размерите на човек, седнал в спокойна поза. Но при това не трябва да забравяме и това, градус на наклона на облегалката и седалката не трябва да се усложняват вставания с такива мебели.

Обикновено във всяка зона за отдих трябва да бъде чай маса: на височина трябва да осигурява свободен достъп до него без принудителна вставания с диван или фотьойл. Трябва да бъде достатъчно само да се накланя на корпуса и всички - чаша кафе, взети или поставена. Също така трябва да се вземе предвид, за да прасец седнал човек свободно под маса: за това трябва да има достатъчно пространство.

Често в зоната за отдих са ъглови дивани. Ергономия в дизайна съветва в този случай, за да ги инсталирате по този начин за човек, който седи в ъгъла, за да може свободно да се разположат краката си и да не се пречи на тези, които седяха наблизо. Е, и каква почивка без телевизия? Учените съветват трябва телевизионен екран така, че на него можете да гледате по стените не повече, отколкото под ъгъл от 30 градуса. Също така и център на изображенията трябва да бъде така, че главен лъч точка, насочен към него, не са се отклонили към дъното на повече от 7 градуса. Иначе мнение ще бъде натоварен и по-добре ще бъде на екран повестить по-горе или по-долу.

Добре, ако в съвременна зона за отдих ще се намира камината. Размери на камината трябва да бъдат право пропорционални на обема на помещението и не позволяват неговото прегряване. Също така и малка зона пред камината не трябва да се изправи'е свързана с разположението на мебелите.

Ергономия на работното място

При организация на работното място трябва да се започне от антропометрических параметри на седнал човек. Така, ергономия на работното място за comp'ютером съветва на първо място да се обръща внимание на дължината на пищяла работещ човек: именно тя определя височината му на стола. Това е важно, че за гърба на човек е предвидена специална спинная подкрепа. Ще бъде по-добре, ако изберете по-подлопаточную или лумбална опора опора.

Ергономичност на работното място се предвижда анализ и работна повърхност на масата: височина, размер и наклон трябва да се определя от изглед на извършваната работа. Моля, обърнете внимание, че при работа за comp'ютером трябва да имате възможност да се сложи на масата лактите и достатъчно свободно поставите необходими за работата на нещата. Чекмеджетата на бюрото не трябва да бъде твърде ниско: оптимално ще бъде, ако ги долния край се намира не по-ниско от коленете на седналия човек.

Освен това, ергономия на работното място за comp'компютър предполага, че comp'компютърна маса ще бъде удобно да сядам и да ставам след работа. При това завъртане стол ви дава много предимства на удобството на работа и пестене на място. Също така се грижи, за да е всичко необходимо за работа предмети са били в близост до масата, и за да можете да се възползвате от тях, без да ставате от работното си място.

Много важна роля заема осветление на работното пространство. Трябва да се обърне внимание на посоката и силата на падащата светлина. Тялото на човека и неговите инструменти не трябва да си затваряме източник на светлина и хвърля на масата сянка, но в същото време източник на светлина не трябва да бъде толкова ярка, за да слепи и дразнят очите.

Освен това, на човека при работа не трябва да пречат на естествената светлина от прозореца или отблясъци плъзгащи стъклени преградни стени. Също така е по-добре да не се избират полирани изглежда работната повърхност: доказано е, че светлина от нея се отразява и слепит очите.

Ергономия зона сън

Ергономия в дизайна зона за спане трябва да започне с осигуряване на удобно и комфортно място за нощен отдих. Така, размер на леглото трябва да е на първо място, се определя от размера на своя домакин. Също така трябва да се вземат предвид, за да е възможно устройството гръбначния опора в главите си позволи хубаво да губите време, например, за четене на книга. Ширина легла и устройството си централната система трябва да допринесе за лесно почистване на легла, вървейки към нея отблизо.

Като цяло, кът за спане трябва да бъде удобна и практична. Добре, ако до леглото ще остане малка масичка. Ергономичност и дизайн днес, не съветва да заложите легло дългата страна по протежение на студената външна стена на сградата. Също така трябва да се избягва, за да узголів'аз съм легла е качил рафтове и монтирани шкафове: това е неудобно и не е безопасно. Освен това, не добавя уют на помещението и разположение две легла, насочени узголів'ями един към друг.

Ергономия трапезария зона

Колкото и храната, ергономията в проектирането на интер'интериор трапезария зона, е много важно. Смята се, че за приемането на храна от един човек на необходимата дължина на масата размер 600 мм при радиус от 300 mm. Но също така е важно да се отчете, че на едно място трябва да се остави празно, то е въпрос на запасите от ръба на масата. Освен това, дълбочината на масата трябва да бъде съобразена с оглед на броя на ястия и напитки, които ще бъдат включени. Така, маси за всекидневна употреба трябва да бъде по-малко от модели, предназначени за празнични и банкетни мероприятия.

Мебели за сядане се избира с оглед на височината на масата и вида на необходимата опора на гръбначния, който обикновено се определя продължителност на приема на храна. Например, в къщи, тя трябва да бъде по-лопаточная опора, докато в заведения за хранене и бистро допустима лумбална или съвсем без опора.

Също така е препоръчително да се дом на прием на храната, може да е за производство в специално оборудвана стая - в рамките на кухня и хол. Достъп до посадъчен места трябва да е свободен и човек трябва да бъде в състояние по време на хранене спокойно, не да причинява неудобство на други, излиза от масата.

При подреждането на собствения си жилище, имайте предвид нашите препоръки и след това ще се счита за ергономия, дизайн интер'джери полезна и подходяща за наука.


Източник: www. strоy. bg

Немає коментарів:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика