середа, 30 липня 2014 р.

Технология на чист въздух

Авицена е абсолютно прав, когато е казал: "Здрав'аз - като въздуха, докато той яде, не го забелязвате". Ето и идеалната климатична система трябва да бъде точно такъв - незабележима, докато работи. Днес ресторанти и кафенета не е достатъчно добра архитектура, разбирам интериорен дизайн'интериора и изискано или екзотично меню. Първоначалното въодушевление от всички тези компоненти комфорт минава бързо заедно с задушно въздух, и остава едно желание - по-скоро да излезем навън. За да се избегне подобна ситуация, е важно предварително да се грижи за качествена вентилация и климатизация на всички помещения.

Тенденции

Усъвършенствана система за вентилация и климатизация, е отишло далеч напред от това, което е, да речем, n'пет-шест години. Технологии позволяват създаване на по-силен системата, имат по-голяма производителност, по-малки размери и са лесни за монтиране, поддръжка и експлоатация. Разширена възможност за поставяне на съоръжения в затворено пространство, без да губи ефективност. Всъщност и днес може да бъде до всяко населено място да се намери подход за поставяне на вентилационни системи. Всичко е насочено към това, за посетителите е максимално комфортно на закрито, лесно дышалось дори в прокуренном зала за над ухото не шумела вентилация и можете да се наслаждавате на добрата храна, общуване, слушане на приятна музика.

Що се отнася до инсталация, възможности за конфигурации на съвременни системи за комплекта. За всеки конкретен об'на обекта са необичайни, индивидуални технически решения. Същите n'пет-шест години много от сегашните възможности просто бяха недостъпни. Например, по-рано външни компрессорные блокове на системата на климатик не може да издържи повече от 15 м от вътрешни, днес блокове могат да бъдат монтирани значително по-далеч, и за ефективността на това не оказва влияние'etsya.

Зона специално внимание

Изчисляване на системи за вентилация и кондициониране започват в етап на проектиране. Преди да инсталирате, собственикът трябва да осигури инженери точна информация за назначаването на всеки помещения, броят на седящите места във всяка зала, на площада, планиран брой на посетителите, за това дали е разрешено в него се пуши, дали това ще е дансинга, и други подробности. В зависимост от вида и предмет на дейност на предприятието за храни, които определят различни системи за вентилация, за да се въздух вътре винаги е чист и свеж. Така, за залата на ресторанта е необходимо на една система за топла отдел (кухня) - друга, в три-четири пъти по-голяма.

Особено имайте предвид горещ цех. Инженерите обов'задължително трябва да се планира кухня с уреждането на готвене панел, печене, фурни и друга техника. Трябва да бъде посочено и кои плочи и друго обзавеждане, ще се установи, в кои места, каква е тяхната мощност и други параметри. Без тези данни не може точно да се изчисли дишане, степен на охлаждане, мощност на системата...

Също и специален кът на ресторант "пушачите зала". За разлика от непушач, многообразието на вентилацията в него се увеличи три-четири пъти. Това определено води до допълнителни разходи за електроенергия, тъй като се увеличава броят на доставените на въздуха, сложно оборудване и съответно увеличава цената му.

Често в една зала, дизайн на пушачите и непушачите зони, разделени само визуално. Да се разделят курящую зона от некурящей за използване на определено сходство "въздушна завеса" така, че да бъде удобно за всички посетители. Вярно, директно на мястото на поставяне на вентилационни решетки бъде неудобно. Обикновено, това е място, където нещо дизайнерски обыгрывается и не се използва. Поставят масичка в тази зона глупаво: едва ли има фенове на обяд в потока на силен вятър.

Още една зона, което изисква специално внимание към атмосферата, има дансинг. Тук, заедно с мощна вентилационна система, трябва да инсталирате сериозни климатици, тъй като трябва интензивно почистване и охлаждане на въздух, загрява светлина, акустична апаратура, активно подвижни хора.

Класификация на системите за вентилация

Цялото многообразие от системи за вентилация може да се сведе до няколко основни групи. На първо място има видове системи: приточную и вытяжную. Допълнително може да се класифицира вентилация по начина, по който работи - за естествена или принудителна. Освен това, на системата са разделени по предназначение на общеобменную и местната.

При естествена смукателна вентилация движението на въздуха в шахтата се извършва за сметка на разликата плътности и температури на въздуха или с помощта на предното натиск. Тези системи се организират в жилищни и производствени сгради без употреба на вентилатори, нагреватели, филтри и т.н. За да ги безспорен параметри се отнасят икономичност, лесна за монтаж и надеждност. Но ефективността на естествена вентилация, е силно зависима от външни фактори - температура на улицата, посока и скорост на вятъра и т.н. тези Системи, извън регулиран, така че те не винаги се справят с проблеми в производствени и обществени сгради.

Вентилация с механичен стимул, за разлика от естествената, много по-ефективна. Нейната работа не зависи от условията на околната среда, и тя е в състояние да създаде микроклимат във всички помещения. Тези системи пренасят въздушни маси с помощта на вентилатори.

Задача приточной вентилация се състои в подаване на свеж въздух в помещението. При това въздухът в зимно време, трябва да обов'задължително се загрява в електрически или водният калорифере, в горещите дни, може да остужать в охладителе.

Смукателна вентилация премахва лошия въздух. За оборудване на предприятия хранене изисква монтаж на двете системи. Те трябва да са правилно балансирани, за да се избегне проекти и проникване на неприятни миризми от кухнята, в зала за хранене и са призовани да се осигури равномерно разпределение на свеж въздух.

Системата на местната смукателна вентилация не позволяват разпространението на миризми, замърсяване на въздуха, от една част на помещението в сградата. Те се различават проекти повітроприймальних устройства: сред тях има отработени шкафове и кожуси, бордови отсосы и отработени чадъри, които се използват често в горещи цехове ресторанти над котлона, с грил и други подобни съоръжения за отстраняване на излишната топлина и миризми. Често в горещи цехове се използват приточно-смукателна чадъри, в които приточный въздух се подава по периметъра на чадър надолу, за да може в по-голяма степен адаптиран топлината и миризмата.

В залите на ресторанта оптимално да инсталирате традиционната общеобменную вентилация.

Състав вентилационно оборудване

Сложността на системите за принудителна вентилация зависи от вида и състава на оборудване. В стандартната приточной системата компоненти са разположени в посока движението на въздуха от външната всмукване на въздух решетка, която се поставя на фасадата на сградата. Нататък се намира въздушен клапан - утепленная клапата с електрически люк, който служи за защита от студен или топъл въздух от улицата при изключено системата. След това - в ред - филтър за пречистване на въздуха, нагреватели, или space heaters (водна, електрически или със система за оползотворяване), охладител и вентилатор. Следващия компонент - шумоглушитель, че забавя звуци на работещ вентилатор, които могат да се предават по каналите в помещението. По - нататък канали, воздухораспределители, системи за регулиране и автоматика.

В помещението се опитват максимално скриване на тръби под тавана, оставяйки само разпределителни решетки, дифузори, или, напротив, дизайнерски победи ги така, че да се превърне в елемент на интер'джер. В воздухораспределительные система, съставена от самите тръби и монолитен изделия: преходници, обрати, тениски. Скорост на движение на въздуха в каналите трябва да бъде изчислена така, че системата не шумела. Размер на въздуховод определят въз основа на необходимите вентилация и допустимата скорост на въздушния поток. Между другото, именно поради тези изчисления в никакъв случай не може да отиде за дизайнер, който иска в името на естетиката наруши аеродинамични закони. Всяко нарушение на технологии ще доведат до нарушения на вентилацията, намаляване на ефективността на вентилацията и, естествено, високи энергозатрат.

За направата на твърди правоъгълни или кръгли тръби, в повечето случаи, се използва оцинкованную стомана. Полугибкие и гъвкави канали кръгло сечение произвеждат най-често от многослойна алуминиево фолио, подсилена стоманена тел. Те лесно се транспортират и монтират, но са с високо аеродинамично съпротивление се дължи на вътрешни нередности, което намалява скоростта на въздуха и забавя в канала на прах. Такива канали се използват само за кратки части за с'обединяване на елементи на системата. Освен това, с помощта на фанкойлы (затваряне на вентилаторните) се свързват с вентилационна мрежа.

Състав на смукателна вентилационна система, малко по-лесно. Замърсен въздух от стаята се излиза на улицата през външна вытяжную решетка или, ако това е въздух от кухнята, през което показва канал, се издига над покрива на сградата, на 2 м За въздух от улицата не се извършва в помещение при изключено системата, предвидена същата клапата, както и в "пріточкі". Във вътрешността на системата и са разположени на вентилатора и шумоглушитель.

За създаване на пълноценна комфортен микроклимат вентилация се допълва от обикновено, системи за кондициониране. Тя може да бъде определена мощност сплит-система, състояща се от едно външно и едно вътрешно тяло. По-сложните системи могат да включват в себе си един външен и няколко вътрешни блока. Всичко зависи от района, предназначение на помещението, броя на хората и други параметри.

Автоматика

Система за изкуствено създаване на климата няма да работи самостоятелно. За управление на процеса на нея се оборудват с автоматикой. Елементарна автоматика изпълнена по най-прост модел - включване / изключване на вентилатор, без допълнителни настройки и възможности за регулиране. Но по-често се използва автоматично или полуавтоматическую система за управление. Тя може да регулира мощност воздухонагревателя, анализиране на температурата на потока, да следи за степен на замърсеност на филтрите, управление на въздушния клапан и изпълнява и други функции. В системата за управление се използват различни сензори: термостати, гигростаты и т.н. Може да създаде доста интелигентна система, която отговаря на най-новите технически тенденции, чак до дистанционно управление чрез Интернет или мобилен телефон за всички съоръжения и настройките му.

Вярно е, че подобни системи в по-голяма степен валидни и за лично ползване. За ресторанти, кафенета, барове оптимални проста система с достъпен за обикновения мениджър заведения интерфейс: няколко бутона позволяват регулиране на скоростта на вентилатора, температурата на въздуха, подавана и се променят редица други функции, не перенастроюючи система. Останалата част от сложна автоматика прибран в шкаф за управление, достъп до която има или дава само един технически специалист.

Проект - около главата

Малко е да изберете оборудване, и да се определи компонентите на системата. Много е важно кой и как извършва монтаж. Правилната инсталация - половин успех. За съжаление, да провери, колко добре работи една система, възможно само в процеса на експлоатация. Дори и при пробен пуск (включване на инсталираната система за 72 ч) всички недостатъци могат да не се проявят. Така че първо трябва внимателно да подходите към търсенето на фирма-изпълнител, която ще даде гаранции на оборудване, монтаж и сключи договор за редовна поддръжка. Но още по-важно е да се създаде проекта. Най-малкото неточности и грешки в изчисленията проектант може да доведе до пълна неефективност, дори и най - "новата" система.

Да се намери оптималното решение, съставянето на проекта се включват архитекти, строители, технолози, чиито действия трябва да се координират не е собственик на ресторатором, както и главен инженер на проекта (HY). Този подход ще осигури липсата на въздушни течения и за равномерно разпределение на чистия въздух, както и разбивка на помещения в така наречената група вредно: по степен на детектор за дим (например, в залата за пушачи), броя на хората на единица площ, отделянето на топлина и мазнини в горещи цехове и др.

Монтаж на тръбната система се прави и в пълно съответствие с проекта, където са посочени всички опции за монтажници (до дебелина на стените, дължина и тегло на отделните сайтове, въздуховоди), точните места за закрепване, по реда на присъединяване модули въздуховоди и др Качествено монтирани вентилация след инсталацията има плътно примыкание всички елементи, които не се произвеждат чужди на шума, създава в закрито подходяща атмосфера, равномерно и фино'язливе разпределение на въздуха.

На етап избор на изпълнител трябва да осигури на вашия ресторант или бар от грешки на нечестни или неграмотни проектанти и монтажници. В солидна компания обов'задължително трябва да бъдат лицензирани за проектиране и извършване на дейности, удостоверения за обзавеждане. Нейните инженери винаги ще дадат изчерпателни отговори на трудни въпроси, по желание на клиента провезут на об'обекти, където по-рано вече монтировали система.

Коригиране на грешки и след монтаж неграмотни монтажници трудно, за тази работа на компанията идват неохотно. По-лесно разбиване на всички, да се създаде проект и преинсталиране на системата. В много трудна ситуация попада на собственика, ако грешки, установени след завършване на дизайна. В този случай обзавеждане все още може да се промени, но промените развъждане е почти невъзможно.

Що се отнася до избора на оборудването, а след това и днес той е много голям. Може да се съберат на системата всяка конфигурация - от бюджетни до луксозни. Дорожащие репутацията на дружеството няма да работят с ниско или непроверенным оборудване. Техника трябва да гарантира постоянна и стабилна работа. Спестявания на "балон" на член на бюджета, е изпълнен с чести прекъсвания в системата, да се постави на служба за спешна помощ за подмяна на една или друга информация и като следствие, незапланированными, понякога доста продължителни, прекъсвания в работата на ресторанта. Като цяло, според експертите, вентилация - не е най-голяма, но съществена статия на разходите. При изграждането на нов ресторант на монтаж на системи за вентилация и кондициониране на отделят повече от 10% от общия бюджет.

Възможност за монтаж на

Места, в които днес е невъзможно да се определи вентилация, почти не съществува. Разбира се, някъде ще сложността на привеждане в съответствие с регулаторните органи, когато това е необходимо допълнително да се направи гореща вода или се електрически кабел и за решаване на други въпроси. Но всичко това е въпрос не толкова на технологии и оборудване, колко технически решения, предлагани от инсталляционными компании и финанси. Система за доставка на чист въздух може да се установи, дори ако това е за жилищно и / или стара къща в стария град, пам'паметник на архитектурата. Вид на сградата съвременни системи едва ли ще се развалят, ако умело ще бъдат облечени от дизайнера. Този процес може малко затегнете само бюрократични привеждане в съответствие.

Със сигурност, всички системи трябва да лежи в етап на проектиране. В готови жилища трудно се решават въпроси настаняване оборудване, машинно помещение, при изнасяне на външни елементи на системите и др. между Другото, не може да се каже, че вентилационно оборудване обемист, но и на малкия му не може да се нарича. Например, за малък ресторант с площ 100 кв. м, състоящ се от обедната зала, топла отдел, баня и тоалетна, изисква подсобная стая с площ не по-малко от 8 кв. м за разполагане на оборудването.

За съжаление, често инженерни компании покани за работа по инсталиране на климатични системи на етап почти завършен основен ремонт и до най-малкия детайл разработени дизайн. Тук, както обикновено, започва борба между дизайнери (понякога собствениците) и създателите на изкуствен климат. Първите далеч не винаги са готови да се жертват собствените си идеи, дори ако те противоречат на законите на физиката. Често е трудно креативен човек да обясни, защо не може да се промени сечение и пропорциите на въздуховоди, а всеки ги губят обрат сериозно се отразява на скоростта на въздушния поток.

Ако инженер пак ще отидат за дизайнер, това гарантира чиста атмосфера в помещението е невъзможно. Много е важно да намерите компромиси решения, които отговарят на всички страни. В края на краищата, в задушна ресторанта не се забави нито един клиент, независимо от неговото око-пръкват дизайн и много привлекателна меню. Но, като цяло, всички тези битки и дискусии рано или късно умират, по - истински професионалисти обов'непременно идват на печелившия решение.

Като пример за отричане на законите на физиката може да доведе историята на един ресторантьор. Той реши да оборудва под своето заведение и избено помещение на сградата. Делото е било през зимата. Клиентът твърдо вярвал, че горещо в стаята не ще, дори и през лятото, обяснява тя е неговата по-дълбока локация. Инженери не са успели да убедят ресторантьор в необходимостта от монтаж на климатици в близост до с вентилация. Никакви аргументи за високо теплоприток от гореща цеха, на броя на посетителите, от цигари и лампи за осветление не са действали.

Единственото нещо, което успя да направи - да го убеди да се подчертае допълнително малък бюджет и по време на ремонтно-строителни работи по полагане на пистите под климатици. Първият горещо лято седмица замина на посетителите от душного на ресторанта, която е свързана с въздействие върху печалбата. Тази история приключи добре - климатици са закупени и инсталирани успешно в продължение на няколко дни. Но ако първо ресторантьор не се съгласи да се положат под тях на пистата, след това разходи почиствам с ще са били в пъти по-висок, да не говорим за принудително кацане на вода временно затваряне на заведения. В този случай, ако клиентът първоначално се брои за летните жеги, а след това алтернативно решение (без климатик) би могла да се превърне вентилация, оборудван с отделение за охлаждане. Това ще позволи през лятото се сервира в предварително охладен въздух от улицата.

Документи на въздуха

Всички бюрократични проблеми се решават обов'задължително на етап на проекта. Като преди това системата ще се монтира, при клиента на ръцете трябва да бъде хармонизиран с регулаторните органи на проект и лиценз.

След завършване на инсталирането се извършва пускови изпитания и отстраняване на грешки на системата. Въвеждане наладчики проверяват спазването на производителността и налягането на паспортным данни вентилационна инсталация, за уеднаквяване на загряване калориферов и др. За резултатите от установки за изпитване на отвор система като цяло и нейните отделни части съставят актове и паспорти, които са приложени към актове отдаване вентилация в експлоатация.

Също така в ръцете на клиентите трябва да бъдат инструкции за експлоатация, паспорт, всички възли, схема на разположението на всички системи - като цяло значителен пакет от документи: сертификати на оборудването и завършва с проект, по който се извършва монтаж. Всичко това е необходимо за последващото сервизно обслужване и ремонт.

Що се отнася до обслужване на система, специалистите препоръчват да го не по-малко от един път на шест месеца. Разумно на тази услуга да се сключи допълнителен договор, за предпочитане на компания, която система монтировала, тъй като именно нейните инженери знаят точното местоположение на всички възли, особености на работата на един или друг компонент и други тънкости. Е, ако при ресторанта ще член на инженер, който осъществява постоянен контрол за системи, диагностика и отстраняване на дребни неизправности, че следи за изпълнението на планираните дейности по почистване или замяна на филтри и други подобни

Всички изброени дейности, като се започне от избора на оборудването и завършва сервизно обслужване и почистване на системи за вентилация и климатизация, в резултат на това са подчинени на една цел: да осигури доставка на точното място на необходимото количество пресен въздух. Останалото е работа декоратор, който впишет всички външни елементи на системата за дизайн на помещението или замаскирует им.

В статията са използвани материали, предоставени от компании "Окси-Инженеринг"оод, "ТемпТехно", "Паскал"

Катрин Орлова

Източник: www. elitdom. com

Източник: www. еremont. bg

Немає коментарів:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика