Известно е, че въздухът в помещенията е замърсена по-силни на външен за сметка на вредни вещества, определени в резултат на жизнената дейност на хората и технологични процеси. Затова вентилацията е неразделна'кратък част от всяко помещение, особено на обществени, например кафе, бар, ресторант или магазин. Качествен обмен на въздух е необходим за такива предприятия, все още и защото, повишаване на комфорт, той увеличава броя на посетителите, а оттам и печалба заведения.
ВентилацияВ условия на силна конкуренция и по-голяма фиксирани настояване на мястото на клиенти на ресторанти и кафенета, за да привлекат посетители, вече не е достатъчно добра архитектура, перфектен дизайн интер'интериора и изискано или екзотично меню. Първоначалното въодушевление от всички тези компоненти комфорт бързо минава по отношение на растежа на задушаване, и остава едно желание - по-скоро да излезем навън. Имайте предвид, че инсталирането на климатици при лошо воздухообмене ситуацията почти не се поправи: климатици просто ще охлаждане на замърсен въздух, гоняя го в залата.
Чудеса за "доставка" на свеж въздух може да направи само вентилация. В зависимост от вида и посоката на дейност на предприятието хранене са определени различни вентилационни системи, способни да предоставят необходимите чистотата и свежестта на въздуха. Така, за залата на ресторанта е необходимо на една система за топла отдел (кухня) - друга, на два-три пъти по-мощни. Общият принцип на действие на вентилационните системи, се състои в подмяна на въздуха в помещението въздух от улицата, и на външен въздух следва да се вземе на място, където колкото се може по-малко е замърсен с отработени газове, битови или промишлени емисии и др., или да се инсталира филтри, които дават различна степен на пречистване.
Съвременните технологии позволяват да се инсталира вентилационно оборудване навсякъде (ако няма пречки от страна на контролните органи: SES, управление на архитектурата, пожарна инспекция и т.н.). Но е погрешно да се мисли, че вентилационните системи могат да се монтират "по остаточному принципа": след архитектурни и проектантски работи, когато средства, почти не са останали. Система за вентилация трябва да лежи в етапа на проектиране на помещения заедно с други осигуряващи съхраняването на живота комуникации: електрически мрежи, канализация, водопровод и други подобни на Наличието на вентилационните системи е толкова важно, че изискванията към техническите характеристики на регулирана от държавата и са посочени в строителните норми и правила (Парченце).
Да се намери оптималното решение, съставянето на проекта се включват архитекти, строители, технолози, чиито действия трябва да се координират не е собственик на ресторант, главен инженер на проекта (HY). Този подход осигурява липсата на въздушни течения и за равномерно разпределение на чист въздух, за сметка на правилното оформление, както и разбивка на помещения в така наречената група вредно: по степен на детектор за дим (например, в залата за пушачи), броя на хората на единица площ, отделянето на топлина и мазнини в кухни и др.
Класификация на системитеВентилационни системи могат да се разделят на няколко основни групи: тип (приточная и смукателна), по начина на работа (естествена и принудителна), по предназначение (загальнообмінна и местна).
При естествена смукателна вентилация движението на въздуха в шахтата се извършва за сметка на разликата в плътността и температурата на въздуха на работното етаж" и билото на покрива. Тези системи често се определят в многоетажни жилищни домове. Естествена вентилация може да се случи и с помощта на предното натиск (което се използва за производствени сгради). Всички видове естествена вентилация не се предвиждат прилагането на вентилатори, нагреватели, филтри и др. До едно безспорно предимство на вентилация на подобен тип се отнасят икономичен, лесен монтаж, издръжливост. Но ефективността на естествена вентилация, е силно зависима от външни фактори - температура, посока и скорост на вятъра, и т.н. освен това тези системи нерегулиран и често не решават много от проблемите в производствени и обществени сгради.
Система за вентилация по механичен стимул в ред за по-ефективно естествена вентилация, работата им не зависи от условията на околната среда, и те са в състояние да създадат удобни за чистота на въздуха условия във всички помещения. Тези системи пренасят въздушни маси с помощта на фенове на един или друг тип. В състава на оборудването на изпускателната система са включени и филтър, нагревател (калорифер), охладител, шумоглушитель, автоматика, клапани с электроприводами и др
Задача приточной вентилация се състои в подаване на свеж въздух в помещението, при това през зимата въздухът обов'задължително се загрява по електрически или водният калорифере, а през лятото въздухът може да се охлажда в моно изпарителя (или охладители).
Смукателна вентилация има за цел премахване на замърсяването. В зависимост от интензивността на замърсяване избират вытяжную система различна производителност.
В заведенията трябва да инсталирате и двете системи, но те трябва да са правилно балансирани, за да се избегне образуването на въздушни течения, проникването на миризми от кухнята, в залата на ресторанта и за да се осигури равномерно разпределение на свеж въздух.
Местна смукателна вентилация се използва главно в производството, където напълно недопустимо разпространението на миризми, замърсяване, вредни вещества в цялата сграда. Тези системи се делят на няколко вида според конструктивни особености на повітроприймальних устройства. Сред тях има отработени шкафове и кожуси, бордови отсосы и отработени чадъри, които се използват често в горещи цехове ресторанти над котлона, с грил и други подобни съоръжения за отстраняване на излишната топлина и миризми. Често в горещи цехове се използват приточно-смукателна чадъри, в които въздухът се подава по периметъра на чадър надолу, за да увеличите локализират топлината и миризмата.
В залите на ресторанта рационално използване на общеобменную вентилация, изпълнение, която се определя от броя на посетителите.
Що се отнася до характеристики на дизайна вентилационни инсталации, те са два вида: скоч и секционни. Секционни инсталация се състои от корпус, в който се намират всички агрегати. Ги произвеждат под специфични нужди на клиента и се доставят в рамките на осем седмици. Канални системи се състоят от отделни единици, които с'свързват един с друг по време на монтаж на об'обект. Елементи канален системи напълно обединени и са взаимозаменяеми: немски фен може да се свърже с шведския нагревателя, руския филтър и чешки шумоглушнику. Всички елементи на канална вентилация обикновено има в складовете. Канални системи могат да обслужват помещения от 20 до 1000 кв. м
Състав вентилационно оборудванеСистема за естествена вентилация по своя състав, много незатейливы, което не може да се каже за механични инсталации. Всъщност, сложността на състава на оборудване, зависи именно от неговия тип. Например, компоненти на стандартната система за приточной принудителна вентилация се намират в посоката на движение на въздуха, от входа до изхода, както следва: воздухозаборная решетка, въздушен клапан, филтър, калорифер, вентилатор, шумоглушитель, въздуховоди, воздухораспределители, система за регулиране и автоматика. Всеки от тези компоненти има характерна само за него функции.
Така, воздухозаборные решетка преминава въздух от улицата в системата. Те са произведени от кръгла или правоъгълна форма, с прегради (например, под формата на щори) и защита на системата от външни въздействия (дъжд, чужди тела и т.н.), като в същото време изпълнява декоративна функция.
Въздушни клапи предотвратяват попадането на студен въздух в помещението, когато системата е изключена. Те трябва да се затварят херметически, в противен случай при контакт на топъл въздух със студени стени въздуховоди, на най-новите ще се образува кондензат. Вентили при включване на вентилатора и калорифера може да се отвори с помощта на электропривода, пружинен връщане на механизъм или на ръка. Клапан с моторизирани, по-скъпи, но напълно предотвратява достъпа на студен въздух. Освен това, той позволява максимално автоматизиране на работата на системата.
Още един необходим елемент е филтър, който предпазва цялата система и помещение от замърсяване (прах, насекоми). Обикновено системата се доставя с филтър за грубо почистване (от предмети с размер, по-10 микрона). Рядко, за увеличаване на ефективността, инсталират филтри фина и сверхтонкой почистване (задържат частици с размер до 1 и 0, 1 мкм, съответно). Всички филтри трябва да бъдат редовно (веднъж на месец) за почистване. Да знаете точно, когато филтъра е мръсно, така че се нуждае от почистване, в системата встраивают сензор за налягане, който следи налягане на въздуха на входа и на изхода на филтъра (налягане се увеличава при замърсяване на филтъра).
В студеното време на годината, който в централна Русия продължава, като правило, не по-малко от седем месеца, външен въздух влиза през вентилацията, трябва да се нагреят. Тази функция носи калорифер (воздухонагреватель). Отопление на въздуха може да бъде или водно (чрез свързване към самостоятелен клон на централното отопление)или електрически. Электрокалориферы са по-подходящи за по-малки приточных инсталации, както и в помещения на голяма площ (над 100 кв.м.), обществени сгради, включително и в залите на ресторанти и горещи цехове, рентабельнее (икономичен) се инсталира водни воздухонагреватели. Съвременните технологии позволяват да запишете на подогреве студен въздух чрез инсталиране на рекуператора (повърхностен топлообменник тип за използване на топлина на отпадъчните газове). Това устройство нагрява приточный въздух чрез топлопреминаване, не чрез смесването на въздушни потоци (така, миризми и мазнини от кухня бъдат изведени навън, а по-голямата част от специален топлина ще се върне в помещение). Рекуператор в кухнята на ресторанта позволява да се върне до 50% топлина. Това е доста скъпи за инсталиране, но, според специалисти, те бързо се изплащат.
Между другото, ако през зимата въздухът трябва да се загрее, след това горещо годишно време - напротив, остужать. Така че системата често се оборудват с водни или фреоновым охладители.
Основната част от всички механични вентилационни системи е фен. Основните му параметри - капацитет (брой на въздуха, прокачиваемого за час) и налягане. Освен това, вентилаторът се характеризира с ниво на шум и размери, но тези качества зависи основно от производителя.
Всеки, дори най-скъпите фен произвежда шум, така че вентилационните системи са снабдени ауспуси, които разпространение на звука (най-вече на аеродинамичните шумове от лопатките на вентилатора) по воздуховодам. Стените на ауспуха, обикновено облицовывают звукопоглощающими материали (минералватой, фибростъкло и др )
Въз основа на шумоглушителя, въздухът продължава по пътя воздуховодам. В воздухораспределительные система, съставена от самите тръби и монолитен изделия: преходници, обрати, тениски. Най-важните параметри въздуховоди служат размер на напречното сечение, форма (правоъгълна или кръгла) и твърдост (въздуховоди са твърди, полугибкие и гъвкави). За да въздуховод не на шума, скорост на въздуха в нея не трябва да превишава определена стойност. Ето защо размер на напречното сечение се определя от необходимия обем прокачиваемого на въздуха.
Специалист взима размер на въздуховод, въз основа на текущата стойност на вентилацията и допустимата скорост на въздушния поток. Между другото, именно поради тези изчисления в никакъв случай не може да отиде за дизайнер, който иска в името на естетиката наруши аеродинамични закони, промяна на форма и площ на напречното сечение на тръбата. Всяко нарушение на технологии ще доведат до нарушения на вентилацията, намаляване на ефективността на вентилацията и, естествено, високи энергозатрат.
Най-популярният материал за производството на твърди правоъгълни и кръгли въздуховоди - поцинкована стомана. Кръгли полугибкие и гъвкави канали произвеждат най-често от многослойна алуминиево фолио и армируют стоманена тел в формата на спирала. Тези проекти при транспортиране и монтаж могат да се "акордеон". Но те са с високо аеродинамично съпротивление се дължи на вътрешни нередности (по този начин намаляване на скоростта на въздуха), и задържат в себе си много прах. Те се използват само в случай на нужда и на къси участъци. Монтиране на въздуховоди, най-често се извършва до тавана, което позволява максимално да се спестят полезна площ. Гъвкави същите канали се прилагат за с'единение на елементи или распределителей на въздуха на къси участъци, освен това, с тяхна помощ фанкойлы се свързват с вентилационна мрежа.
Близък връзка на изпускателната система е воздухораспределители. Именно те - видима вътре в сградата, част от системата. Чрез ги да играят на чист въздух навлиза в помещението. Играят тези (кръгла или правоъгълна форма) за монтиране на стена или таван. Като воздухораспределителей също действат решетки (или висока). Всички те са не толкова да служат като декоративни елементи, колкото са отговорни за равномерно разпределение на въздушния поток в помещението. С тяхна помощ може да се регулира притока на въздух за всяко помещение поотделно. Някои декоратори се стремят да украсят тези решетки или да създаде свой собствен дизайнерски модели, което не трябва да се допуска, тъй като те, както и цялата система, се провеждат с оглед на аеродинамичните параметри. Въпреки това, днес на дружеството, освобождаването на вентилационно оборудване, предлагат широка гама от воздухораспределителей, и дизайнери, като правило, предлага възможност за избор на цвят, форма и текстура.
Система за изкуствена вентилация не може да работи самостоятелно. В отдушник на електрически табла обикновено се монтира система за управление. Най-простата от тях се състои само от ключ с индикатор за включване / изключване на вентилатора. Но по-често се използва за автоматична или полуавтоматична система за управление. Тя може да регулира мощност воздухонагревателя, анализиране на температурата на потока, да следи за степен на замърсеност на филтрите, управление на въздушния клапан и изпълнява и други функции, в зависимост от нуждите. В системата за управление са вградени различни сензори: термостати, гигростаты и др.
Изчисляване на систематаМатериали по темата |
---|
Как да изберете климатик |
Свеж въздух. Икономика на жилища |
Работен климат. Вентилация на офис площи |
Вентилация на басейни |
Собственикът трябва да знаят точно какво количество електроенергия и топла вода ще му бъде необходимо, колко души едновременно ще бъде в уговореното закрито, ще залата е разделена на пушачите и непушачите зона (в случай с ресторант), ще имате пълна горещ цех или само малка кухня за нуждите на kav'кафе, какво количество от оборудване може да се постави и колко тя ще консумира електроенергия... Само при наличието на тези данни, инженер-технолог в състояние компетентно и изключително точно изчисляване и проектиране отвор система.
Специалист изчислява вентилация, обикновено за такива параметри като производителност, статично налягане, мощност на калорифера, ниво на шум и др
Обикновено работата започва с изчисляване на необходимата производителност на воздухообмену (измерва в кубични метра за час). За тази цел съставляват помещения с посочване на площ и предназначение на всеки един от тях. Изчисляват колко пъти в продължение на един час трябва напълно да се извърши смяна на въздуха, т.е. определят необходимата многообразието на вентилацията. Като цяло това е лесно, повечето архитекти-проектанти в състояние самостоятелно приблизително оценка на тези параметри. Например, за помещение в'обем 150 cc м (площ 50 кв. м с височина 3 м) е възможно двукратен обмен на въздух, това са 300 кв. м / чаена Но, както е споменато по-горе, се вземат предвид не само размер, но и дестинация за'обекта, броят на хората, степента на предполагаемото замърсяване, нивото на излишък на топлина и т.н. И ако за апартамент е достатъчно еднократно вентилацията и за производствени помещения се нуждаят от две-, три-, а след това и 50 пъти.
Дишане разчитат на множеството и брой хора, а после избират по-голямо от получившихся стойности. За залите на ресторанта, като цяло, многообразието е равна на 10 (с оглед на тютюнопушенето). Нататък избират вентилатор или приточную инсталирането на необходимата производителност, но с оглед на съпротива въздуховоди (то намалява производителността). Обикновено в техническите характеристики на оборудването показват зависимостта на работата на пълен въздух под налягане. За апартаменти, къщи, офиси, производствени помещения, тези настройки се различават многократно.
Не по-малко важно за правилното изчисляване на мощност воздухонагревателя, която зависи от предварително инсталиран на производителността на системата, изисквана температура на въздуха на изхода и минимални температури отвън. В края на краищата калорифера през зимата се налага да се отопляват улицата въздух в системата приточной вентилация. В Снипах е посочено, че разполага с комфортна температура, за помещения не може да бъде по-ниска от 18 ° С, а най-ниската марка външна температура през зимата е определена в правилата за всяка климатична зона (например, за Москва е минус 28, 5 ° С). При изготвянето на тези два показателя се получава, че калорифер, включен на пълна мощност, трябва да се отопляват през зимата въздухът до плюс 46, 5 ° C.
В приточных системи, обикновено инсталирани регулатори на работата за намаляване на скоростта на работа на вентилатора през зимата, което позволява да се оборудват система калориферами по-малка изчислителна мощност. Обикновено за избор на правилния воздухонагревателя се вземат предвид такива фактори, като фазность на захранващото напрежение (едно-или трифазно) и на максимално допустимия ток на консумация. За мощни калориферов, използвани в системи за вентилация ресторанти, барове и други обществени сгради, прилагането на электрокалорифера не е рентабилно, а понякога и невъзможно. Ето защо експертите силно препоръчват да оборудвате вашия автомобил по-икономичен воздухонагревателем, които получават топлина от централната система или автономен отопление, воден калорифер.
След като са определени основните параметри на вентилация, мечтаят воздухораспределительная мрежа, за която се изчисляват на взаимно свързване'връзка на работното налягане на вентилатора, скоростта на въздуха и нивата на шума. Стойност на налягането се определя от техническите характеристики на вентилатора, като се вземат предвид и размери, както и вида и дължината на тръбата, и броят обороти, които воланът може и преходи от едно сечение към друго, и особено воздухораспределительных решетки. Съответно, колкото по-дълго трасе, отколкото повече за нея препятствия, толкова по-голяма трябва да бъде налягане.
Между другото, размерът на напречното сечение на тръбата се отразява директно на скоростта на въздушния поток. Често тя трябва да се ограничи до около 2, 5-4 м / с, за да се избегне загубата на налягане и растеж на шума. Но и малошумные широки канали може да се инсталира не винаги, защото обикновено те "с'изяде" по-голямата площ в потолочном пространство, особено ако тавани, ниски и в помещенията на всеки метър в сметката. Проектировщикам често се налага да търсите компромиси възможности между нивата на шума, на необходимата производителност на вентилатор и въздуховоди размер. Въпреки това, клиентът трябва да бъде готов до това, че в името на качеството все още ще трябва да се жертва площ.
Монтаж наМалко направи добър проект и да изберете правилното оборудване. Удобна и надеждна работа на вентилация зависи още и от добра воля монтаж, познаване на всички тънкости, опит и наличие на експерти с необходимия инструмент.
За правилно инсталиране на система от въздуховоди, монтажници, трябва да се изчисли дебелината на листа на техните стени (при условие че напречното сечение на въздуховод вече е проектирано), дължината и теглото на части от тръби за точното определяне, се определят по реда на присъединяване модули тръби, монтиране на система, за да изпълни всички условия на проекта, се свържете основния въздуховод до вентилятору, приложение воздухораспределительные елементи.
Качествена вентилационна система след инсталацията има плътно примыкание всички елементи, между шевове не ще "усеща", няма да срещнете на фоновия шум, дискомфорт и въздух ще бъде разпределен равномерно.
НастройкиСледователно, вентилация проектиран и инсталиран, но системата трябва да преминат през още един етап - въвеждане в експлоатация. Специалистите сравняват в този случай вентилация с музикален инструмент, който, след закупуване на обов'задължително изисква работилница настройки.
Въвеждане в експлоатация се извършва с помощта на специална измервателна апаратура: мултиметри (дебит, температура, влажност на въздуха, концентрацията на прах), анемометров, шумомер, тръби Пито. Добре, ако всички уреди пусконаладчіков преминали държавната действителност и на работа се провеждат в съответствие с държавните стандарти.
При изпитанията на ракети проверяват съответствието на проекта параметри смонтированного оборудване, качеството на изработката и монтажа. Разкриват неплотности в воздуховодах и други елементи на системата. Пусконаладчікі проверяват спазването на производителността и налягането на паспортным данни вентилационна инсталация, за уеднаквяване на загряване калориферов и др. За резултатите от установки за изпитване на отвор система като цяло и нейните отделни части съставят акт и паспорт. Те са приложения на актове за отдаване на вентилация в експлоатация. Освен това, на клиента обов'задължително трябва да издаде план-схема на разположението на вентилация. Всички тези документи са необходими за по-нататъшно опростяване на сервизно обслужване и ремонт на системата.
Почистване на вентилацияВ процеса на експлоатация на всяка вентилационна система рано или късно замърсени, че, естествено, оказва влияние на налягането на въздуха. Затова е необходимо редовно почистване на вентилационните канали, комини, зачервяване на лицето или замяна на филтри и други компоненти на системата. Честотата на този вид услуга се определя място на местоположението на вентилация, външни и вътрешни нива на замърсяване на въздуха. Така, състоянието на системите в горещи цехове често трябва да оцени един или два пъти в седмицата, а залата на ресторанта е достатъчно един път и половина-два месеца. Почистване на вентилационната система и на отделните негови елементи се извършва от специалисти с помощта на сгъстен въздух, индустриални прахосмукачки, механични и химически начини. Съвременно очистное оборудване позволява ефективно и безопасно отстраняване на прах, мазнини и други замърсители от системата без демонтаж, без да се замърсява помещение.
Всички тези стъпки, започвайки с избор на оборудване и завършва сервизно обслужване на системи за вентилация, подчинени на една цел: да осигури доставка на точното място на точното количество свеж въздух, за да създаде висококачествено и икономически ефективно, надеждно и лесно за монтиране, поддръжка и експлоатация на оборудване. В интер'джери помещения ги впишет декоратор, но вече след като инсталирате и пусконаладочных работи. Авицена е бил прав, когато каза, че "здрав'аз - като въздуха: докато го има - не го забелязвате". Ето и качествена вентилация трябва да бъде точно такъв - незабележимо.
Катрин Орлова
Източник: www. еremont. bg
Немає коментарів:
Дописати коментар