Водата е от жизненоважно значение за човека и влияят на здравето му и това не е учудващо т. до. човек почти на 70% се състои от вода. С помощта на вода от организма се отделят вредни вещества, се извършват физико-химични реакции, свързани с обмена на веществата, плаване с повърхността на кожата, водата участва в терморегуляции. За да се водата и донесе повече полза, отколкото вреда, тя трябва да бъде чиста. В природни условия във вода винаги се съдържат различни вещества и елементи, това се дължи на факта, че в процеса на кръговрата на водата в контакт с въздух и почва, и се разтваря съдържащите се в тях химични съединения и бактерии. Водата се съдържа разтворен кислород, въглероден диоксид и сероводород. За анализ на водата от голямо значение имат такива физически свойства, като мътност, цвят, мирис и вкус. Добра вода трябва да бъдат прозрачни, а не да има цвят, мирис и няма да има ярко изразен вкус.
Водата се оценява от присъствието в него на продукти на разпадането на органични вещества: сол, амоний, нитрати и нитрити. Тези вещества влизат в състава на физиологични отпадъци на човека и животните. В някои случаи обаче тези вещества могат да присъстват в дълбок артезиански кладенци, и в този случай тяхното присъствие не е показателно за замърсяване на водите. Важно толкова количеството на водата, наличието в нея органични вещества. Този показател косвено се определя по окисляемости вода. Окисляемость чиста вода е 2-4 мг. / Л. За анализ на питейна вода по нейния химически състав има определени стандарти, също така и за безопасността на вода се съди по липсата или наличието в него на патогенни микроби. Често се направи анализ на водата в присъствието в нея сапрофитных бактерии и чревни пръчици.
Върху здравето На човека засягат намиращите се във водата минерали. Ако водата съдържа много голямо количество минерални вещества, това може да доведе до нарушено храносмилане, загуба на апетит, намаляване на работоспособността, влошаване на различни хронични заболявания. При наличие във водата на желязо нарушават нейните физични свойства. Важен критерий при анализа на водата е нейната твърдост. Твърдостта на водата зависи от наличието в нея карбонати, бикарбонатов, хлориди и сулфати калций и магнезий. В твърда вода започват да се образува неразтворими валежите кальциевого и магнезиева сапуни, които уреждане на фибри стираемым неща и да предизвика дразнене и изсушаване на кожата. В твърда вода е лошо да се готви храна, тя спомага за образуването на котлен камък.
Повишено съдържание на вода, микроелементи, също така води след себе си нарушения в организма. Ако питейната вода съдържа голямо количество флуор, това може да доведе до появата на зъбния емайл петна и пукнатини. Също така човек е използвал такава вода може да се провали, фосфор, кальциевый обмен, което води до деформации и крехкост на костите. Ако във водата обратното намалено количество флуор, това допринася за появата на кариес на зъбите.
Затова пиенето на вода не трябва да е мътна, има цвят, аромат и неповторим вкус, водата трябва да съдържат минерални вещества и микроелементи, с оглед на физиологичните нужди на човека, водата не трябва да съдържа в състава на токсични и радиоактивни вещества в концентрации на опасни за здравето и живота на човека, водата трябва да бъде безопасна за човека в эпидемиологическом отношение.
Немає коментарів:
Дописати коментар