неділя, 26 січня 2014 р.

Кухни. Проблеми на проектиране

В последните години в много мебелни фирми идват за издаване на комплекти мебели за кухня. Но ги серията продукти и дори най-новите изложбени мостри грях лондонския функционалните размери, разработени под формата на стандарт. Вече е в процес на проектиране са нарушени стандартите и правилата за осигуряване на необходимите оперативни качествени мебели, както вече технологична верига за готвене в полза на формално-архитектурни решения скъсани напълно.

За съжаление, и на местната строителна практика не винаги е благоприятна за рационална организация на пространството на кухнята и последователно изграждане на работни места. С цел спестяване на квадратен метър тръби, осигуряващи решение на комисията за студена и топла вода и възвратна сливи, строители "заталкивают" мивка-мивката в ъгъла, че по-голямата част неприятно, особено при однорядному изграждането на мебели и оборудване. Трябва да се признае, че с'на пазара се появиха удлинительные маркучи за вода и газ позволяват да намерят рационална разстоянието между мивката и печката. Обаче остава нерешен проблем пълзи мебелен дизайн на вертикални газови щранг. Решение на този въпрос се дава в ръцете на потребителите.

Ако по-рано в института по проектиране на жилища (ЦНДІЕП жилища) имаше отдел интер'интериор, и всяко ново оформление на домове за масово строителство проигрывалась рационално категорично мебели, устанавливалась съвместно с Института мебели (ВПКТІМ), съвместима модулност размери и размери на мебелите и инженерно-приборного оборудване, то сега тези работи не се извършват.

Може да се спомене и за често срещани несъответствия висоти прозорец на отвора, по-специално на перваза на прозореца, и може да се настрои на мебели. Занижени височина на перваза на прозореца не позволява да се разположат под него кухненски блок секции, за да се получи интересно планировочное решение.

Се проведе през октомври тази година в спортен комплекс "Приятелство" в България мебелното изложение показа, че, заедно с усъвършенстване на модел на нивото на изделия, естетически показатели и подобряване на качеството на тяхното производство, комплекти мебели за кухня по отделните параметри не отговарят задължително на функционалните изисквания. Само един пример: в тумбах, стопански помещения-колони, оборудвани с чекмеджета, ниво инсталирате последната най-горното чекмедже е далеч над допустимото, равна на 1250 мм.

При обсъждането на резултатите от изложби у експерти се роди идеята за провеждане на изложбата или състезанието кухненски мебели, където проби могат да бъдат представени в условном белия цвят, което има като действащи макети в реален размер. Това ще позволи в беспристрастном сравнение разкриват модели, най-удобни за работа, които отговарят задължително на ергономични показатели. Докато това предложение може да се разглежда като желание за бъдещето.

Преди повече от 30 години в зв'във връзка с масовото жилищно строителство научни и институти провежда работа по оптимизиране на параметрите на кухненско оборудване, уеднаквяване на мебели с инженерно уреди, хладилник, котлони, вытяжками. Бяха разработени стандарти (под формата на строги стандарти) и правила (под формата на препоръки), които допринасят за комфортному използване на кухненското пространство, облекчаване на труда на домакинята.

Изследвания показват, че една жена при неорганизованном подреждането на кухня преминава за ден на няколко километра от безкрайните връщането към едно и също работно място с множество писти и коремни преси, а за готвене и миене на съдове заемат от половин до четири часа.

Блок от мебелни секции и пода или вградени в него технически уреди и машини-често в сравнение с печатната преса, на която е произведен продуктът, или, че в много отношения справедливо, с лабораторна техника.

При разработването на правила на мебели за кухня спазват принципите на научна организация на труда, рационално разполагане на работни места с оглед на механизация и автоматизация се случват в кухнята.

В свободното си време, Институт по естетика (ВНИИТЭ) на базата на проучване на местни и чуждестранни практики и собствени ергономични изследвания установиха последователен набор от операции за готвене, функционални нива на всяко от работните места и техните размери за предната част.

ВНИИТЭ предложи усредненную височина на всички работни места, равни на 850 мм в съответствие със среден ръст на европейската жените и условията на труд стои. Този размер се превърна в общоприето.

В последното издание на държавен стандарт ВПКТІМ въведе още една възможна височина за работни равнини -900 mm. Прилагането на такава височина на мебели за кухня е характерно за скандинавските страни, тъй като сред жителите на Северна Европа, среден на ръст повече.

Най-удобни височина довършителни работни места


  1. клане на теста
  2. готварски, конфорочная част от плочи
  3. първична обработка на продуктите
  4. място за остывающей съдове за готвене, сервиране
  5. миене на съдове
  6. приета средната височина на работната повърхност

Дизайнерите, дизайнерите трябва да се има предвид, че основните параметри лице за последните години не са се променили, а, следователно, стандартите и правилата, посочени в препоръките и стандартите, трябва да се спазват.

Тук представяме само основните насоки, в нарушение които прави кухненски мебели абсолютно неэргономичных.

При всеки планировочном и стилистическом решаването на кухня я мебельное оборудване трябва да има следните функционални области:

  • за съхранение на продукти, съдове за готвене, прибори за хранене бельо, кухненските прибори;
  • почистване, измиване, сушене на чинии, клане продукти;
  • термична обработка на храната;
  • ако площта позволява, зона за хранене.

В търсене на нови образни решения на кухненски мебели, комбинации количества, цветни плоскости, активно използване на вградената техника дизайнери понякога забравяме най - важното-трябва работни места на посочените по-горе области, но остана при тази последователност на технологичните етапи на готвене.

Със сигурност някои от работните места, могат да се съчетаят, как да припокриват един друг, като например в района на автомивка мивка, още повече, че съвременните модели на неръждаеми секретни сифони предполагат разпознаване на капака на мивки, който е едновременно и дъски за рязане. Това е особено характерно за мини-кухня. (Мини-кухня - тема за отделен разговор. Тук ние не докосваме брокери'свързаните с тях проблеми. )

Последователност на работните места в съответствие с технологията на готвене

  1. хладилник, намира се в зона за съхранение на храни
  2. работно място за предварително почистване на на продукта,
  3. измиване на продукта, в тази зона се намира контейнер за отпадъци
  4. крайната клане на продукта, рязане, шинкование и др.
  5. топлинна обработка на храни, готварски
  6. масата на крайния продукт

Практическата работа дизайнери потвърждава, че е необходимо подобряване на стандартите, усъвършенстване на някои позиции и опции на ограничаване на отклонения възможни отклонения.

Нужда от изравняване на встраиванию МИКРОВЪЛНОВИ печки и други уреди за хармонизиране на техните размери с мебельными ниши.

Идва ерата на още по-голям оборудване, кухненско оборудване, електроника, използването на comp'компютри за управление на много процеси на готвене. Което също ще изисква стандартизация и унификация. Развитието на тези проблеми е важна задача научно-изследователски институти, Институт по мебели, на отдела по стандартизация, Държавен комитет за стандартизация и други заинтересовани институции.

Оптимални размери на кухненски шкафове

  • Разстоянието от пода до работната повърхност шкаф-плот, Н - 850
  • Разстоянието от пода до повече площ шкаф-плот, N1 - не по-малко от 620
  • Разстояние от работната повърхност стенен шкаф-плот до долната повърхност на стената в килера, клон на изделия или комплектующего елемент, незаглибленного в ниша, H2 - не по-малко от 450
  • Височина на основата, NC - не по-малко от 100
  • Разстоянието от задния ръб на капака шкаф-плот до предния ръб на капака, В - 600
  • Вътрешен размер шкаф-маса и шкаф бизнес, В2 - не по-малко от 460
  • Габаритный размер стенен шкаф, В1 - 300
  • Заглубление основата на изделия от фасадна повърхност на корпуса, ВЗ - не по-малко от 50

Бележки:

  1. Вътрешен размер кабинет на икономическото, не се предвижда инсталирането на вградения оборудване, допускаетс равен В1.
  2. Допуска заглубление на задната стена на корпуса на шкафа-на масата не повече от 40 мм с оглед на пускането на електрически кабели, водопроводни и канализационни устройства.
  3. Габаритный размер стенен шкаф В1 може да бъде в рамките на + / - 35 мм; в зависимост от дебелината на използвания материал се допуска отклонение.

Борис Василиев, дизайнер

Източник: Мебельное книга

Източник: www. еremont. bg

Немає коментарів:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика